Blinkende, op elkaar gestapelde rode appels bij de kassa van de catering in de schoolkantine. Hoe subtiel de hint ook mag zijn, veel scholieren lopen aan de stapel voorbij. Jongeren laten zich niet zomaar verleiden. Sterker nog, hun smartphone vertelt precies waar ze op welk moment moeten zijn voor een lunch of een tussendoortje bij die ene specifieke winkel, op slechts een paar minuten lopen van school.
Verleidingen
Het is waar, jongeren staan bloot aan flink wat verleidingen: Een berichtje via Whatsapp van een vriend of vriendin met de vraag wie mee gaat lunchen in de stad, of een alert waarin staat dat vier croissants vandaag niet voor twee, maar voor slechts één euro worden verkocht bij de bakker om de hoek.
Het zijn met name de leerlingen uit hogere klassen die in de pauze of tijdens een tussenuur een uitstapje naar de nabijgelegen supermarkt maken, of naar de stad. Hun bestedingspatroon is weer net wat groter dan dat van de jongere leerlingen. En waarom zouden ze niet gaan? Het is dichtbij en er is volop keuze.
Het juiste evenwicht
Ook de catering in de schoolkantine maakt deel uit van het overgrote aanbod waaruit scholieren een keuze kunnen maken. Voor veel docenten en ouders is het een prettige gedachte dat leerlingen kiezen voor een verantwoorde lunch of tussendoortje. De keuze voor een frikandelbroodje of een chocoladereep is zeker niet de meest verantwoorde, maar een dergelijke uitspanning gunnen we onszelf allemaal wel eens. Zo lang tussen verantwoord en net iets minder verantwoord maar sprake is van evenwicht.
Ons doel
We gaan scholieren met catering in de schoolkantine niet vertellen wat ze wel of juist niet moeten doen. Ze zijn verantwoordelijk voor hun eigen gedrag en maken zelf keuzes. Zelf keuzes maken leidt uiteindelijk tot het vergaren van meer zelfvertrouwen. Op deze manier worden jongeren steeds verantwoordelijker voor hun eigen gedrag, op weg naar volwassenheid. Zonder hen iets op te leggen, creëren we een omgeving waarin scholieren worden uitgedaagd een keuze te maken waarover ze tevreden zijn. Ons aanbod is erop ingericht dat die keuze zo verantwoord mogelijk is. Daarom is het aanbod zo ingericht, dat we jongeren verleiden tot het doen van een gezonde aankoop die bijdraagt aan een verantwoord voedingspatroon. De Scool4You App helpt hen daarbij. Gezonde en fitte leerlingen presteren beter. Precies datgene wat een middelbare school graag ziet.
Een fijne plek
De omgeving waarin de leerling zich bevindt, kan wel degelijk invloed uitoefenen op het aankoopgedrag. Daarom biedt Scoolcompany voor iedere leerling naast haar catering ook een fijne plek in de schoolkantine. Een ruimte waar leerlingen zich even kunnen terugtrekken, of juist met medescholieren kunnen chillen. De leerling stellen we centraal en laten we bewuste keuzes maken. Dat maakt het nog aantrekkelijker om binnen de school of op het schoolplein te blijven.